HQ-ratio och vikten av att träna baksida lår

Idag tränade jag ben, med lite extra fokus på baksida lår. Visserligen är det viktigt att träna ben överhuvudtaget, att ha smala ben och tjockare midja är är kanske inget de flesta borde sträva mot då det är förenat med hjärt- och kärlsjukdomar (vilket är den främsta dödsorsaken i världen). Men för att hålla sig skadefri och skona sina knän, höfter och fotleder är det viktigt att ha ett optimalt s.k. HQ-ratio.
 
Ett HQ-ratio står för hamstring-quadriceps-ratio, eller översatt till svenska baksida lår-framsida lår-förhållande. Det handlar alltså om styrkan du har i baksida lår versus styrkan du har i framsida lår. Eftersom framsida lår är en större muskelgrupp än baksida lår är det helt ok att framsida lår är litet starkare. Kruxet är ifall framsida lår tränas för mycket i förhållande till baksida lår och skillnaden i styrka mellan dessa två blir alldeles för stor, då risken för knäskador, slitningar på höft- och fotled ökar markant.
 
Anledningen till detta är att baksida lår jobbar stabiliserande under alla traditionella övningar för framsida lår, såsom knäböj, marklyft etc. Blir framsida lår för stark klarar alltså inte baksida lår att stabilisera krafterna och passiva strukturer, såsom leder, ligament etc. får ta kraften istället. Och precis som ryggraden så tenderar våra leder att slitas ned om de belastas för hårt, medan muskler bara kan bli starkare och starkare!
 
Bilden på inlägget från igår (http://ptisabella.blogg.se/2014/february/apropa-det-har-med-daliga-personliga-tranare-2.html)  visar en funktionell övning som man kan göra för baksida lår och nedan har jag markerat ut de olika delarna av baksida lår på en löjligt muskulös bodybuilder:
 
 Så roligt man kan ha! ;) Såhär ser INTE mina lår ut kan jag garantera!
 
Peace out! <3

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0