Ditt "behov" av proteinbars etc.

På sistone har det blivit mer och mer populärt med olika proteintillskott såsom proteinbart, proteinshakes, proteindrycker osv. som det är meningen att man skall inta inom 30 min efter träning. Min åsikt är att det förekommer en slags överkonsumtion av dessa bars och drycker med lite motiveringar nedan:
 
För det första så får de flesta i dagens samhälle i sig för mycket protein per person och dag. Ett normalt behov ligger på ungefär 1 g per kg kroppsvikt och dag, det vill säga väger du 70 kg behöver du få i dig 70 g protein per dag. Det är ganska få personer som inte får i sig tillräckligt med protein och är i "verkligt behov" av proteintillskott.
 
För det andra så räcker det att du äter en stor måltid (lunch eller middag) inom två timmar före eller efter för att din kropp skall ha tillräckligt mycket med protein och kolhydrater för optimal muskeltillväxt.
 
För det tredje så tränar medelsvensson inte oftare än ett par gånger i veckan. Sker träning såpass sällan räcker den maten du äter gott och väl för att fylla upp ditt proteinbehov. Dessutom är det inte ofta som medelsvensson tränar särskilt högintensivt. Tränar du såpass hårt att du inte kan prata mer än möjligtvis ett kort ord (som ja, nej, bra osv.) och gör det i över en timma vet du att du har bränt en hel del kolhydrater och därmed kan behöva äta en banan eller två tillsammans med ett glas mjölk efteråt. Men helt ärligt så är det inte många svenssons som tränar så hårt.
 
För det fjärde så vill jag tillägga att personer som styrketränar hårt och ofta (typ varje dag) har ett högre proteinbehov (ca 1,5-2 g protein per kilogram kroppsvikt och dag). Men de har också ett allmänt högre energibehov (eftersom de ju gör av med mer energi) som tenderar att reglera sig självt i och med hungern. Alla har vi en person i vår omgivning som äter som en häst, eller hur? Så även om du styrketränar hårt och länge så tenderar detta att jämna ut sig ändå!
 
Dagens fulbild... Enjoy! ^^
 
Vilka behöver då proteintillskott?
  • De som tränar hårt, länge och ofta
  • De som tränar mer än en gång/dag
  • De som inte får i sig mat inom 2 timmar före/efter träning kan använda proteintillskott som mellanmål.
  • Personer som slarvar med att få i sig protein (dvs. vegetarianer, men framför allt veganer som inte sköter kosten)
Så, här kommer lite recept till er som känner att ni vill ha en bra och billig återhämtningsdryck:
 
Efter styrketräning:
Mjölk
 
Efter konditionsträning:
Mjölk blandat med valfritt chokladpulver
 
Laktosintolerant? Välj laktosfri mjölk! 
Mjölkproteinallergiker? Välj sojabaserad dryck, den innehåller nästan lika mycket protein som vanlig mjölk med 3 g per 100 g dryck i jämförelse med vanlig mjölk som innehåller 3,5 g protein per 100 g dryck. Detta förutsatt att det inte är lätt-varianten som innehåller 2,1 g protein per 100 g dryck.
Havre-, mandel-, hasselnöt- och risdryck innehåller 1,0 , 0,8 , 0,3 och 1,0 g protein per 100g dryck och är alltså inte ett särskilt bra alternativ när det kommer till att ladda upp med protein. Däremot innehåller havre- och nötvarianterna bra fetter! 
 
 
Peace out! <3



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0