Lite om olika kroppstyper

Som vi alla vet så ser vi ju olika ut. En person som försökte förklara detta var William Sheldon som på 40-talet tog fram de tre olika somatotyperna, baserat på olika förutsättningar i kroppsmassan. Samma gubbe försökte sig även på psykologi och att sammankoppla olika egenskaper med kroppssammansättningen vilket gick... lite sådär. Nedan kommer jag att presentera tre olika somatotyper, eller kroppstyper. Bör tilläggas att ingen människa är endast en kroppstyp, då vi alla har olika egenskaper av alla kroppstyper, men att man ofta har en eller två som är mest tydlig eller dominant. För att alla ska kunna känna sig inkluderade delar jag upp de olika egenskaperna i generella, typiskt manliga och typiskt kvinnliga, då de flesta källor endast beskriver de typiskt manliga egenskaperna.
 
Ektomorf:
Generellt: Tunn kroppshydda med långa armar och långa ben. Svårt att lägga på sig muskler och svårt att lägga på sig underhudsfett. Tar ett tag på sig att bygga upp styrka.
Typiskt manligt: Smala armar och ben, platt bröst och ofta lång.
Typiskt kvinnligt: Smala höfter, rak kroppsform och smala armar och ben.
 
Mesomorf:
Generellt: Kantig kroppshydda. Har lätt för att bygga muskler och svårare att lägga på sig underhudsfett. Har ofta rätt bra "grundstyrka" att jobba sig upp från.
Typiskt manligt: Muskulösa armar och ben, tydliga bröstmuskler. Den killen som har breda axlar och sexpack året om.
Typiskt kvinnligt: Den klassiska timglasformen med smal midja och bredare höfter och axlar. Muskulös, framför allt lår och armar.
 
Endomorf:
Generellt: Rund kroppsbyggnad. Har lätt för att bygga muskler och lätt för att lägga på sig underhudsfett. Är ofta råstarka redan från början.
Typiskt manligt: Breda axlar, lägger ofta på sig extra vikt runt midjan.
Typiskt kvinnligt: Kurvig kroppsform, lägger ofta på sig extra vikt runt höfter och lår.
 
Tjejer: är ni en Keira Knightley, en Jennifer Lopez eller en Kelly Brook?
 
Som tidigare nämnt är ingen, varken du eller tjejerna ovan, en renodlad endomorf eller liknande. Bör dessutom tilläggas att även om tjejer tenderar att ha en högre fettprocent än killar, då våra kvinnliga hormoner kräver detta, så kan vi fortfarande vara både ekto- och mesomorfa. 
 
Detta är inte att propagera för att någon kroppstyp skulle vara bättre än någon annan. Alla är vi födda med olika förutsättningar och alla är vi precis lika vackra, även om media försöker intala oss något helt annat. Se till att äta och träna bra så kommer du få hjälp att trivas och må bra i din egen kropp. I nästa inlägg kommer jag att ge lite kost- och träningstips, vad man kan tänka på osv. för att må så bra som möjligt utefter den kroppstyp som du anser vara mest dominant hos just dig.
 
Peace out! <3
 
 
 
 

 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0