Skillnaden mellan hälsa och elitism

På senare tiden har det blivit mer och mer populärt med fitnessmodeller som förebilder för hur man skall se ut. Tidigare skulle man se ut som Kate Moss eller annan väldigt smal och på gränsen (om inte över gränsen) till anorektiska "vanliga" modeller och även om det självfallet finns en liten  dos kvar av detta i samhället har fitnessmodellerna tagit över tronen för modellen för hur man skall se ut idag. Å ena sidan är jag glad att vi inte längre suktar över ett lika anorektiskt ideal och börjar gå över till att se hälsosam ut istället för att se så smal ut som möjligt, men innan ni alla sitter och mår dåligt för att ni inte har ett sexpack på magen och en rumpa som man skulle kunna servera kaffe på, kom ihåg detta: det är skillnad mellan hälsa och elitism.
 
 Elitkvinnor - alltså inte vilka brudar som helst!
 
Fitnessmodellernas tävlingsdagar skulle lätt kunna mäta sig med tävlingsdagarna i VM eller OS. Och deras kost veckan innan tävling skulle kunna jämföras med modellernas kost veckan innan catwalken. Varför? Jo, fitnesstävlingar handlar inte om hälsa. Fitnesstävlingar handlar om, liksom OS och VM, att pusha kroppen till sitt yttersta. Oavsett om det handlar om att ha så låg fettprocent eller att ha en så bra tid som möjligt så handlar det om elitism och att tänja på vad som är fysiskt möjligt. Och precis som Kajsa Bergqvist inte hoppar 2,08 m varje dag, så ser inte fitnessmodellerna ut såsom de gör på scen, varje dag året runt. Dessa elitsatsningar är ett heltidsjobb som toppas precis innan det är dags för tävling. Såvida du inte lägger ned minst 40 timmar i veckan på höjdhoppsträning så kommer du förmodligen inte hoppa 2 m i höjd, på samma sätt som du inte kommer se ut som en fitnessmodell om du inte lägger ned minst 40 timmar i veckan på att forma din kropp.
 
Och om vi skall vara helt ärliga så är det inte hälsosamt att ligga så lågt i fettprocent som dessa tjejer gör - varken under kort period eller året runt. Så kan vi alla komma överens om att vi satsar på vår hälsa istället för på vårt utseende? För vad spelar utseendet för roll om du inte mår bra?
 
Peace out! <3



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0