Träning och kost för de olika kroppstyperna

Så, förra gången gick jag igenom vilka tre somatotyper som en viss William Sheldon beskrev. Vad jag personligen gillar med dessa är att den här teorin är väldigt tolerant och inkluderar alla samtidigt som den är väldigt specifik för varje kroppstyp. Så, här kommer mina generella tips för varje kroppstyp:
 
Ektomorf:
Träning: Eftersom du är väldigt tunn och lätt i kroppen kan du med fördel ägna dig åt tunga lyft med få repetitioner för att bygga på massa, varvat med konditionsidrotter som är uthållighetsbaserade som du säkerligen är alldeles utmärkt i. Tänk bara på att vila ordentligt mellan varven; en ektomorf kräver tid för att kunna bygga styrka och kör du en halvmara flera gånger i veckan kommer inte kroppen att kunna ta åt sig av den energi och näring du äter, eftersom din förbränning redan är hög nog. Så träna, men måttligt och styrkan skall vara tung, tung och tung. Max 6 repetitioner.

Kost: Försök att äta många små måltider, gärna med mellanmål emellan. Håll dig borta från tillsatt socker, men ät gärna frukt och juice. Nötter och baljväxter är din bästa vän när det kommer att lägga på sig kvalitativa kilon.
 
Mesomorf:
Träning: Hos mesomorfer, som svarar bra på styrketräning, blir det vid styrketräning väldigt visuellt tydligt vilka muskelgrupper det är som "släpar efter", så fokusera på att få en jämn symmetri och jobba på de muskler som kanske är lite segare i starten. Variera mellan tung (3-6 rep), mellan (6-10 rep) och lätt (8-12) vecka för att låta musklerna utvecklas på samtliga nivåer. Satsa gärna på tung, intervallbaserad konditionsträning, speciellt för tjejer som inte vill se så "kantiga" ut.

Kost: Då mesomorfens kropp gärna håller sig på samma vikt oavsett kost behöver mesomorfen framför allt tänka på att få i sig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler för att understödja kroppens naturliga välmående. 
 
Endomorf:
Träning: Då endomorfer ofta redan är råstarka kan de växla mellan att jobba med explositivitet, som de redan är bra på, och uthållighetsbaserad styrketräning, som de behöver jobba på. När det kommer till konditionsträning rekommenderar jag intervallbaserad träning med egna kroppen som redskap, då detta är både funktionellt och tenderar att öka förbränningen samt uthållighet i vardagen.

Kost: Socker och mättade fetter är endomorfens största fiender. Naturligt socker (frukt osv.) går an, men fokusera på grönsaker, långsamma kolhydrater och vitt kött (huvudsakligen fågel och fisk). Ät när du är hungrig, inte när du är sötsugen (drick hellre en kopp te i sådana fall).
 
 
OBS! 
Detta är inte tips om hur du skall gå upp eller ned i vikt, detta är tips om hur du skall må så bra som möjligt i din kropp. Då raffinerat socker ofta gör ektomorfen trött och håglös, får endomorfen att gå upp i vikt samt gör att mesomorfen täcker sitt energibehov långt innan näringsbehovet, rekommenderar jag inte detta till någon kroppstyp. Och så fortsätter mitt tänk.
Ni är välkomna att ställa frågor om det är något ni undrar över, men jag kommer aldrig att ge bantningstips. Jag ger bara hälsotips, och om detta i någons fall leder till viktnedgång är helt enkelt beroende på vem den personen är och vad den personen har för förutsättningar. Mår du bra av att väga 80 kg skall du göra det, oavsett vad media säger. Mår du inte bra av din nuvarande vikt bör du se över din livsstil med parametrar som kost, träning, stress och sömn. Kanske väger du för lite?
 
Peace out! <3
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0