Veckans muskel: trapezius pars descend

Veckans muskel har vi alla känt av någon gång. Det är den klassiska massagemuskeln trapezius pars descend, den nedåtgående nackmuskeln. Förutom att höja axlarna och/eller föra huvudet åt sidan, vilket är muskelns huvuduppgifter, är detta en muskel som är väldigt känslig för förändringar i kroppens olika samspel.
 
Den övre delen av trapezius är markerad på höger sida.

Bland annat, vilket de flesta nog har märkt, så är muskeln känslig för de olika stresshormonerna i kroppen. När dessa flyger lite mer eller oftare än vanligt i kroppen så blir muskeln spänd och ömmar. Ofta åker axlarna upp av sig själva och man kan få väldigt svårt att släppa ned axlarna, även om man försöker. Här kan många få väldigt, väldigt ont, inte bara i nacken utan också ner mellan skulderbladen och spänningshuvudvärk är vanligt förekommande hos personer med spänd trapezius.
 
Det har också nyligen forskats på ett samband mellan ciliarmuskeln, som styr linsens tjockhet i ögat och därmed skärpan på synen, och långvariga spänningar i ciliarmuskeln med spänningar och smärta i trapezius. Långvariga spänningar i ciliarmuskeln får man om man tittar på kort avstånd under en längre period. Då ögat är anpassat för naturen och ciliarmuskeln vilar när vi tittar på något som ligger minst 2-3 meter bort är alltså dataskärmar en potentiell bov i dagens ömma-trapezius-drama.
 
Ciliarmuskeln är de röda prickarna på ögat i genomskärning.
 
Så vad skall man göra om man har ont i trapezius? Först och främst gäller det att ta reda på anledningen till varför du har ont. Är det stress? Uppkommer det under en specifik del av dygnet osv.? Eftersom det "bara" är muskelspänningar gäller det, precis som vid spänningshuvudvärk, att inte ta någon värktablett. Detta eftersom det ofta är både verkningslöst och dessutom kan ge obehagliga biverkningar (som exempelvis huvudvärk). Istället kan man, förutom att såklart göra något åt sin situation, ta ett varmt bad, lägga på en vetekudde, stretcha, jobba med nackstabilitet, träna, få massage eller akupunktur. 
 
Peace out! <3



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ptisabella.blogg.se

Min blogg som PT, utbildad sjukgymnast och ung tjej i Göteborgsområdet. Här kommer det att läggas upp lite allt möjligt om träning, hälsa, min vardag och lite annat smått och gott.

RSS 2.0